A lángos!
A lángos!
Sült kelt tészta,amely kenyértésztából készült, laposra nyújtott, kemencében vagy zsírban megsütött, rendszerint tejföllel megkent vagy más feltéttel megrakott étel.
A lángos, vagy kenyérlepény valószínűleg a kenyérrel egyidőben keletkezett, hiszen a kenyér dagasztására használt teknő kaparékából az is kenyértésztából készült.
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 1 tk cukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 tk só
- 2 ek olaj
- 2dl víz
A sütéshez: olaj
A feltéthez: só, tejföl, sajt, fokhagyma.
Elkészítése:
- A sajtos-tejfölös lángos elkészítéséhez a tejet meglangyosítjuk.
- Egy pohárba tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük a tej felével.
- Lefedjük, és hagyjuk felfutni.
- Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és jól összekeverjük.
- A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet.
- Elkezdjük összekeverni, a vizet apránként adjuk hozzá.
- Ha már közepesen lágy a tészta, átdolgozzuk, kelesztőtálba tesszük, és kb. 1 óra hosszat kelesztjük.
- Ezután egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis halmokat szaggatunk a tésztából, majd a tálcára kicsit távolabb tesszük egymástól a tésztákat. Konyharuhával letakarjuk, így kelesztjük tovább.
- Amikor már szép nagyra megnőttek a tészták (kb. 30 perc), akkor lehet kezdeni sütni.
- Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük 1-1 perc alatt.
- Lecsepegtetjük, törlőpapírra szedjük, nehogy a maradék olajat is felszívja.
- Tálaláskor megsózzuk, tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.
- Aki szereti, még fokhagymával is megkenheti.
Jó étvágyat hozzá!
ÍzVilága receptek
ÍzVilága receptek