Birsalma egészben sütve

Birsalma egészben sütve


Birsalma sütve

Egyik kedves téli csemegénk a sült birsalma. Elkészítése könnyű, élettani hatásai kiválóak! 

Hogyan fogjunk hozzá az elkészítéséhez?

- Először is végy egy konyhai kefét, ami olyan kemény, mint a körömkefe.

- Keféld át a gyümölcsöt, hogy a rajta lévő szőrök mind lejőjjenek róla.

- Öblítsd le legalább kétszer, háromszor, hogy szép tiszták legyenek.

Döntsd el, hogy egészben, vagy félbevágottan szeretnéd-e megsütni! Én szinte mindig egészben sütöm, mert gyorsabb az elkészítése, ezenkívül, jó megfogni az egész sült almát és úgy fogyasztani.

- Két csumás végét levágom és a sérült hibás részeket is szintén levágom róluk.

- Tepsibe sütőpapírt teszek, végükre állítva belerakom az almákat.

- Semmivel nem ízesítem!

- Tepsit beteszem a középmeleg sütőbe és puhára sütöm őket. Sütő ne legyen nagyon forró, mert akkor megég a külsejük. 

- Villával megszúrva ellenőrizhetjük az állagukat. Ha megpuhultak, akkor kivehetjük.

Hagyjuk kihülni, vagy most leszedjük a héjukat. Melegen ezt könnyen megtehetjük.


Héjasan, kettévágva


 

Majd...hámozva.

Hűtés nélkül is eláll néhány napig.

Ajánlom mindenkinek, próbálja ki!

 

Lássuk, mi fán termett ez a birsalma és mire jó!

"Termése nyersen kellemesen édeskés, savanykás ízű. Finom almabor és pálinka is készíthető belőle: 2016-ban Magyarországon az év pálinkáját különböző birspálinkák összeházasításából készítették. Kemény állaga miatt azonban több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá.

Fogyasztható azonban megsütve is, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el. Megfőzött gyümölcshúsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható. Kellemes illata miatt falusi lakások hagyományos illatosítószere.

Termése pektinben gazdag, nyákoldó hatású. Természetes pektinforrásnak is használják.

A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere."

E második rész forrása:wikipédia.hu

Képek: saját fotó

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága receptajánló

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptajánló

További receptek »

 

 

 

Helyi gasztró szolgáltatók

További helyi gasztró szolgáltatók »