Burgonyás vagy krumplis fánk
A kruplis fánk
Hozzávalók
- 1 dl tej
- 1 mk cukor
- 2 dkg élesztő
- 25 dkg főtt burgonya
- 25 dkg rétesliszt
- 2 db tojássárgája
- 1 ek étolaj
- 1 csipetnyi só
- étolaj a sütéshez
Elkészítése
- A tejet meglangyosítjuk, a cukrot feloldjuk benne, és az élesztőt belemorzsolva felfuttatjuk.
- A főtt krumplit áttörjük, és összedolgozzuk a kelesztőtálba szitált liszttel.
- Hozzáadjuk az élesztővel felfuttatott tejet, a tojássárgákat, az olajat, a sót, majd simára dagasztjuk.
- Lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a krumplifánkokat.
- Letakarva, langyos helyen egy órát kelesztjük. A megkelt fánkokat nagy serpenyőben, bő, forró olajban megsütjük.
- Sülés közben a kis fánkok legtöbbször maguktól megfordulnak, ha mégsem, megforgatjuk őket, hogy mindkét oldaluk szép piros legyen.
- Az elkészült burgonyafánkokat szűrőlapáttal papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
A pehelykönnyű krumplifánkot magában is fogyaszthatjuk, de vadas mártás és sült húsok mellé is kínáljuk.
ÍzVilága receptek
ÍzVilága receptek