Képviselőfánk
"A képviselőfánk égetett tésztából készülő, francia eredetű sütemény, melyet jellemzően angol-krémmel, emellett néhol tejszínhabbal töltenek meg.
Mi is az az égetett tészta?
Az égetett tészta (néhol forrázott tészta) egyike a konyhaművészet és cukrászat francia eredetű alaptésztáinak. Elkészítési módját tekintve merőben elkülönül az egyéb tésztaféléktől, a kevert, gyúrt, kelt, omlós stb. fajtáktól. Nevével ellentétben égetést nem igényel, ám sütés előtti hőkezelést igen. Térfogatnövelőt nem tartalmaz, a végső hőkezelés közbeni térfogatnövekedést a magas víztartalmából keletkező gőz okozza. A belsejében keletkezett üreg(ek) jól tölthetők, ezért édes és sós sütemények, sőt levesbetétek is készülnek belőle. A töltött változatok sütőben készülnek, de a spanyol churros-t és a francia beignet-t is bő zsiradékban sütik. A bécsi barackos gombóc (Marillenknödel) egy változata is égetett tésztából készül, ezt viszont gyöngyöző forróvízben főzik." Forrás: Wikipédia"
Hozzávalók
A fánkokhoz:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 5 db tojás
- 2 dl víz
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 db tojás
- 6 dl tej
- 10 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A krém tetejére:
3 dl habtejszín
Elkészítése
- Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt, a csipet sót és a vaníliás cukrot. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (2-3 perc).
- A tűzről levéve hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük.
- Egy zsírozott sütőlapra (vagy sütőpapírra) 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakunk (esetleg nyomózsák segítségével), a tetejüket vízzel lespricceljük.
- A sütőbe, egy kis lábosba tehetünk vizet is, hogy gőzben süljön a fánk, majd 220 fokra előmelegítjük, és a fánkokat a sütőbe tesszük. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 20 percig, mert a tészta összeesik!
- Visszavesszük a hőt 150 fokra, és még kb. 10 -15 perc alatt ropogósra sütjük.
- A először vízgőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukor 2/3 részével. A lisztet kevés tejjel és tojássárgájával simára keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk egy nagy lábasban, a kikevert tojássárgás masszát belecsurgatjuk, majd sűrűre felfőzzük.
- Ezután apránként szép lazán hozzákeverjük a tojáshabot.
- A tejszínt keményre verjük.
- A fánkokat félbevágjuk, és megtöltjük a vaníliás krémmel, majd rá a tejszínhab, és végül a fánk kalapja. Porcukorral enyhén meghintve tálaljuk.
Kellemes sütést!
ÍzVilága receptek
ÍzVilága receptek