Rántott szelet
Rántott szelet, petrezselymes burgonyával
Hozzávalók 2-4 fő részére:
4-8 szelet kicsontozott karaj
4-6 db tojás
zsemlemorzsa
só, étolaj, ízlés szerint
Elkészítése:
- A karaj szeleteket előkészítem:
Én egészben szoktam vásárolni a karajt 1-1,2 kilogrammot, utána kicsontozom, majd szeletekre vágom. Így olyan vastag lesz ahogyan mi szeretjük.
A karajcsontból pedig ízletes húslevest lehet készíteni, friss répával, zöldségekkel.
A hússzeleteket utána kiklopfolom. Csak lazán, mert a karaj nem igényel többet.
-Húst ha vékony szeletre vágtam, akkor nem ízesítem, ha vastagabbra akkor egy kicsit megsózom.
-Tojásokat leütöm a teszek bele sót / egy picit többet mert a húson nincs/ és kikeverem simára,
másik tálkába zsemlemorzsát teszek,
a sütőedénybe pedig az olajat /6-8 decilitert mindenképpen/ majd forróra, de nem lobogóra hevítem.
- A hússzeleteket előre nem bundázom be, csak közvetlen sütés előtt, amikor már teszem is az olajba.
Egyszerre csak 2-3 szeletet, amennyi belefér az egyszerre olajba.
Így lazább, omlósabb lesz a kész szelet.
Bundázás és sütés:
- A húsnak mind a kettő oldalát belemártom a lisztbe, utána a tojásba, majd zsemlemorzsába.
Utána azonnal az olajba teszem.
-Ezt megismételem 3-4-szer. Amennyi szelet belefér az olajba.
-Ha ismét felhevült az olaj, tartalékra veszem a lángot. A szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöm, majd csurgatótálba vagy papírtörlő kendőre helyezem őket.
-Utána ugyanígy készítem el a maradék szeleteket is.
-Ha nem fogyott el a tojás, akkor teszek bele egy nagyon kevés zsemlemorzsát, vagy lisztet esetleg összevágott petrezselyem zöldet is, összekeverem, evőkanállal az olajba rakom.
Egy kicsit meglapítom és kisütöm azt is lassú tűzön. Mindkét oldalát.
-Ha minden elkészült tálalom petrezselymes burgonyával, tört vagy sült burgonyával és valamilyen salátával vagy savanyúsággal.
Petrezselymes burgonya
Hozzávalók:
1-1,2 kg burgonya
1-2 csomó petrezselyem zöldje
só, és néhány evőkanál olaj
Elkészítése:
Burgonyát meghámozzuk, mossuk, kockára vágjuk ízlés szerint.
Sós vízben puhára főzzük, öntsük le a levét, de az utolsó kb. egy decilitert hagyjuk rajta.
Utána:
-Tegyünk egy edénybe olajat, ha előzőleg rántott, vagy sült húst készítettük,
akkor abból szűrjünk le egy keveset és azt használjuk, mert rendkívül jó ízt ad a burgonyának.
-Öntsük rá a főtt burgonyát, fakanállal kíméletesen keverjük át majd
-Tegyük rá az előzőleg, megtisztított és apróra vágott petrezselyem zöldet
és ismét keverjük át óvatosan.Ha szükséges tegyünk bele egy kicsi sót!
-Ezt a műveletet lassú tűzön és kíméletes kevergetés mellett tegyük néhány / 2-5/ percig, mert egyébként lesül.
Mi kicsit puhábban szeretjük. Az állagát a főtt burgonyán hagyott lé mennyiségével szabályozhatjuk.
Ha túl sok levet hagytunk rajta, akkor tartsuk kicsit tovább a tűzön kíméletes kevergetés mellett és elforrja a levét.
A kívánt állagot így kapjuk meg!
Rántott szeletekhez, sültekhez rendkívül finom.
Jó étvágyat hozzá!
Tetszett a cikk?
ÍzVilága receptek
Párolt csirkemell zöldségekkel
Főételek, Sültek
Csak csibemell, sütve és párolva
Csirkemellcsíkok tejfölös uborkasalátával
Főételek, Sültek
Csirkemell, az örök sláger. Bárhogyan elkészítve, hozzá bármilyen zöldség...sohasem csalódunk.
Tárkonyos raguleves, citromkarikával, tejföllel
Előételek, levesek, Levesek
Ezt a levest legtöbbször nyáron készítem. Talán azért mert egy kicsit savanykás és üdít? Ki tudja?
Krumplileves kicsit másképp
Előételek, levesek, Levesek
Krumplileves debrecenivel és édes-savanyú mártással is ízesítve!
Rántott tök bármikorra
Főételek, Sültek
Idén még nem sokszor készítettem rántotttököt, azonban ez hamarosan változni fog, mert jön szabadföldi tök is.
Csontleves rengeteg zöldséggel.
Előételek, levesek, Levesek
Csontleves rengeteg zöldséggel és kevés tésztával!
Rukkolamártás sertésszelettel, ebédre
Főételek, Egytálételek
Ehhez a mártáshoz bármilyen natúr, sült, vagy rántotthúst is adhatunk.
Kinek-kinek ízlése szerint.
Tokányok I. rész: Borsostokány tésztával
Főételek, Egytálételek
Tokányfajták felsorolása itt e recept alatt!
Egyszerű és ízletes étel mindegyik. Ajánlom!
Meggyleves egyszerűen
Előételek, levesek, Levesek
Igazi ízletes előétel meggyből, melyet ha egy kicsit hosszú lével készítünk el, hűtve italként is fogyaszthatunk.
ÍzVilága receptek
Rántott almakarikák
Speciális receptek, Cukormentes
Egy kis délutáni desszert, melyet mindenki egészségének és ízlésének megfelelően
ízesíthet.
Sültek brokkolival
Főételek, Sültek
Egy gyorsan összerakható sültes tál. Halrudak, rántott sajt, újburgonya párolt brokkolival.
Káposzta saláta
Egyéb receptek, Befőtt, lekvárok, savanyúság
Káposzta saláta pörköltekhez, sültekhez 2-4 fő részére.
Libapaprikás galuskával
Főételek, Pörköltek
A libahúsból nagyon finom paprikást, ha úgy tetszik pörköltet lehet készíteni, főleg a csontosabb részeiből.
Csirkemellcsíkok tejfölös uborkasalátával
Főételek, Sültek
Csirkemell, az örök sláger. Bárhogyan elkészítve, hozzá bármilyen zöldség...sohasem csalódunk.
Hideg gyümölcsleves
Előételek, levesek, Levesek
Hűsítő és frissítő gyümölcsleves nádcukorral ízesítve!
Hideg gyümölcsleves 2.
Speciális receptek, Cukormentes
Gyümölcsleves szilvából és őszibarackból cukor nélkül készítve!
Párolt rizs
Egyéb receptek, Köretek
Tálalhatjuk sültekhez,pörköltekhez, vagy hús nélkül zöldségekkel. Minden formájában finom laktató étel.
Hókifli
Édességek, Aprósütemények
Ez az egyszerű édesség sokak kedvence. Nemcsak a karácsonyi időszakban hanem máskor is szívesen készítünk hók ...