Rántott szelet


 

Rántott szelet, petrezselymes burgonyával

 
Hozzávalók 2-4 fő részére:
 
     4-8 szelet kicsontozott karaj
     4-6 db tojás
      zsemlemorzsa
      só, étolaj, ízlés szerint
 
 
Elkészítése:
 
- A karaj szeleteket előkészítem:

Én egészben szoktam vásárolni a karajt 1-1,2 kilogrammot, utána kicsontozom, majd szeletekre vágom. Így olyan vastag lesz ahogyan mi szeretjük.
A karajcsontból pedig ízletes húslevest lehet készíteni, friss répával, zöldségekkel.

A hússzeleteket utána kiklopfolom. Csak lazán, mert a karaj nem igényel többet.

-Húst ha vékony szeletre vágtam, akkor nem ízesítem, ha vastagabbra akkor egy kicsit megsózom.

-Tojásokat leütöm a teszek bele sót / egy picit többet mert a húson nincs/ és kikeverem simára, 
 másik tálkába zsemlemorzsát teszek,
 a sütőedénybe pedig az olajat /6-8 decilitert mindenképpen/ majd forróra, de nem lobogóra hevítem.
 
- A hússzeleteket előre nem bundázom be, csak közvetlen sütés előtt, amikor már teszem is az olajba.
  Egyszerre csak 2-3 szeletet, amennyi belefér az egyszerre olajba.
  Így lazább, omlósabb lesz a kész szelet.
 
 
Bundázás és sütés:

- A húsnak mind a kettő oldalát belemártom a  lisztbe, utána a tojásba, majd  zsemlemorzsába.
Utána azonnal az olajba teszem.

-Ezt megismételem 3-4-szer.  Amennyi szelet belefér az olajba.

-Ha ismét felhevült az olaj, tartalékra veszem a lángot. A szeletek mindkét oldalát aranybarnára sütöm, majd csurgatótálba vagy papírtörlő kendőre helyezem őket.

-Utána ugyanígy készítem el a maradék szeleteket is.

-Ha nem fogyott el a tojás, akkor teszek bele egy nagyon kevés zsemlemorzsát, vagy lisztet esetleg összevágott petrezselyem zöldet is, összekeverem, evőkanállal az olajba rakom.
Egy kicsit meglapítom és kisütöm azt is lassú tűzön. Mindkét oldalát.
 
-Ha minden elkészült tálalom petrezselymes burgonyával, tört vagy sült burgonyával és valamilyen salátával   vagy savanyúsággal.
 

Petrezselymes burgonya

 Hozzávalók:

 
     1-1,2 kg burgonya
     1-2 csomó petrezselyem zöldje
     só, és néhány evőkanál olaj
       
 
Elkészítése:
 
Burgonyát meghámozzuk, mossuk, kockára vágjuk ízlés szerint.
Sós vízben puhára főzzük, öntsük le a levét, de az utolsó  kb. egy decilitert hagyjuk rajta.
 
Utána:
 
    -Tegyünk egy edénybe olajat, ha előzőleg rántott, vagy sült húst készítettük,
     akkor abból szűrjünk le egy keveset és azt használjuk, mert rendkívül jó ízt ad a burgonyának.
    -Öntsük rá a főtt burgonyát, fakanállal kíméletesen keverjük át majd
    -Tegyük rá az előzőleg, megtisztított és apróra vágott petrezselyem zöldet
     és ismét keverjük át óvatosan.Ha szükséges tegyünk bele egy kicsi sót!
    -Ezt a műveletet lassú tűzön és kíméletes kevergetés mellett tegyük néhány / 2-5/ percig, mert egyébként lesül.
 
Mi kicsit puhábban szeretjük. Az állagát a főtt burgonyán hagyott lé mennyiségével szabályozhatjuk. 
Ha túl sok levet hagytunk rajta, akkor tartsuk kicsit tovább a tűzön kíméletes kevergetés mellett és elforrja a levét.
A kívánt állagot így kapjuk meg!

 
Rántott szeletekhez, sültekhez rendkívül finom.
 
Jó étvágyat hozzá!
 
Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága receptajánló

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptajánló

További receptek »

 

 

 

Helyi gasztró szolgáltatók

További helyi gasztró szolgáltatók »