Rösztike



Rösztike: Reggelire, tízóraira vagy uzsonnára.

 
Hozzávalók: 2-3 fő részére:

     1-1,5 kg burgonya
     3-5   ek. zsemlemorzsa
     3-4   db tojás
     5-7   gerezd fokhagyma
     3   db  közepes vöröshagyma 
     6-8  dl étolaj
     só, bors

 

Elkészítése:

- Burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lecsurgatjuk róla a vizet.
- Apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd egy kicsit megsózzuk.
- Állni hagyjuk 20-30 percig
- Közben megtisztítjuk a vörös és a fokhagymákat
- Leütjük a tojást, lehetőleg háztáji tojást használjunk,mert attól szép sárga lesz.
- Az apró kockára vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük

majd:

- A burgonyából kinyomkodjuk a vizet, hozzákeverjük az elkészített vöröshagymát és az apróra préselt fokhagymát, sót, borsot ízlés szerint.  
- Zsemlemorzsát is belekeverjük, de csak annyit, hogy az állaga ne legyen nagyon kemény, mert egy kicsit dagadni fog./ a morzsa duplájára /
- 5-10 percig állni hagyjuk.

addig:

- Sütő edényben feltesszük az olajat melegedni, ne legyen túl forró, mert akkor kívül megég belül pedig nyers marad az étel.
  Amikor  felhevült az olaj, kanállal 4-6 rakás masszát teszünk bele, majd tetszés szerint kicsit meglapítjuk őket.
- Közepes lángon lassan arany barnára vagy egy picit sötétebbre sütjük mind a két oldalát.   
  
  Zsemlemorzsa helyett lehet lisztet is használni, de én azért szeretem a morzsát, mert attól finom ropogós lesz a külseje, belül pedig omlós.
 
Jó étvágyat hozzá!

 

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága receptajánló

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptajánló

További receptek »

 

 

 

Helyi gasztró szolgáltatók

További helyi gasztró szolgáltatók »