Sertéspörkölt párolt rizzsel.

Sertéspörkölt párolt rizzsel.


 

Sertéspörkölt párolt rizzsel.

Hozzávalók a pörkölthöz:

     45-50 dkg sertéscomb,

     2 dkg vöröshagyma,

     1-2 gerizd fokhagyma,

     1db paradicsom,

     1 db tv vagy kápia paprika,

     só, bors, pirospaprika

     1 ek. olaj.

Az olajon megdinszteljük a karikára vágott vöröshagymákat,

Rátesszük a húst, kevergetve dinszteljük tovább,

Hozzáadjuk az ízlés szerinti sót borsot, pirospaprika felét és a foghagymát,

Felengedjuk egy-két dl. vízzel, épphogy ellepje.

Készre főzzük! Legyen egy kicsit szaftos!

Ha nem az, tegyünk rá egy kicsi vizet.

Tegyük rá a pirospaprika másik felét is!

Forraljuk fel újra. Addig forraljuk lassan, amíg az állagát megfelelőnek találjuk!

Majd tálalha

Hozzávalók a párolt rizshez:

     1  egység (bögre) rizs,
     3.5  egység (bögre ) víz,
     só, bors, esetleg babérlevél, és pici olaj.

Elkészítése:

   A rizst megmosom, lecsurgatom,
   A főző edénybe fél vagy egy evőkanál olajat teszek,
   Beleteszem a rizst, kevergetve egy kicsit átpirítom,
   Majd ráöntöm az összes vizet.
   Sót, borsot, babér levelet teszek bele. Megkeverem.
   Hagyom főni, lassú tűzön, eleinte 1x 2x kíméletesen megkeverem.

   Amikor már megdagadtak a rizs szemek, elfőtt a leve, elzárom a tüzet alatta.
   Lefedem! Hagyom tovább párolódni 10-15 percig.
   Tálalás előtt kóstoljuk meg a rizs szemet, hogy át főtt-e teljesen.
   Ha nem roppan a közepe, akkor készen van.

Akkor szép a párolt rizs, ha pörgős a rizs, tehát nincsenek összeragadva a szemek.
Ez sajnos nem mindig sikerül ilyen szépre, mert a rizs minősége sem egyforma és a főzésre is nagyon kell vigyázni, hogy hogyan csináljuk!
A képen is egy kicsit össze vannak ragadva a szemek, de ettől még nagyon finom.

Ízlés szerint tálaljuk!
Adhatunk mellé bármilyen salátát, savanyúságot vagy befőttet is!

Jó étvágyat hozzá!

Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága receptajánló

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptajánló

További receptek »

 

 

 

Helyi gasztró szolgáltatók

További helyi gasztró szolgáltatók »