Spenótfőzelék és a társai I. rész
Spenótfőzelék és a társai I. rész
A spenótról és a belőle készült ételekről megoszlanak a vélemények, mert van aki imádja és vannak aki látni sem bírja. Vajon miért e kettősség? Erre pontos válasz nincs, azonban az én gondolatom a következő: A spenót főzve és nyersen egyaránt fogyasztható. A nyers spenót íze enyhe, kissé savanykás, kiválóan illik salátákba. Ezért szeretjük olyan sokan. Azonban amikor még iskolába és menzára jártunk, hát bizony számtalanszor kaptunk spenótot, így vagy úgy elkészítve. Ezt a felnőttek valószínű tudatosan iktatták be az étrendünkbe oly sokszor, mert egy nagyon vitamindús zöldség, de mi ezt akkor bizony nem értékeltük, hanem inkább utáltuk.Sokunkban ez az érzés meg is maradt, pedig érdemes átértékelni.
Spenótnak nagyon sok fajtája létezik, de az egyes fajtákat nem különböztetik meg a piacokon és az üzletekben, mindegyik fajta spenót néven kapható. Mindegy az, hogy milyen fajta, csak fogyasszunk belőle minél többet! Fogyasztása rendkívül egészséges, kimagaslóan nagy vitamin és ásványi anyag tartalma miatt. Mint minden növény, a spenót is akkor veszíti a legkevesebbet tápanyag tartalmából, ha kevés hő éri. A zsenge spenótlevél nagyon jó salátaalap. Áruházakban vehetünk külön erre a célra termesztett bébi spenótot, de kissé megpárolva húsokhoz, omlettbe, mártásba, pitébe is kiváló adalék.
Hogyan készítem én a spenótfőzeléket? A spenótfőzelék friss spenótból a legaromásabb, legfinomabb.
Saját recept! és a külső kép is saját fotó!
Hozzávalók:
- 2-3 maroknyi egészséges, friss, szép, zöld zsenge spenótlevél
- 5-6 dkg vaj
- 5-6 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- kevés tej
- liszt, a rántáshoz, vagy habaráshoz
Elkészítése:
- Vajon vagy főzőmargarinon 4-5 cikk áttört fokhagymát megdinsztelek, nagyon vigyázva arra, hogy oda ne égjen,
- Majd ráteszem 2-3 adagban az előzőleg jól megtisztított, megmosott és lecsurgatott és összevágott spenótleveleket, ráöntöm a tejet, sózom és borsozom, majd tovább dintsztelem, főzöm.
Amit én a megszokottól eltérően másképp csinálok az az, hogy főzés után NEM turmixolom az ételt, hanem főzés előtt a spenótleveleket kb. egy centiméter körüli darabokra vágom és úgy kezdem el főzni.
- Amikor megpuhultak a spenót levelek, tehát megfőttek és úgy látom nem elég sűrű az étel, (általában nem elég sűrű, mert nincs turmixolva) teszek rá egy nagyon kicsi, vékony habarást, vagy rántást. Ügyelve arra, hogy ne legyen nagyon lisztes az ételünk.
Ehhez a vitamindús ízletes főzelékhez nagyon jól illenek feltétként a sült virsli, a sült debreceni pároskolbász, a tükörtojás és még a bundáskenyér is, de adhatunk mellé sült, vagy rántotthalat, valamint bármilyen natur, vagy rántottszeletet.
Ajánlom mindenkinek!
Jó étvágyat hozzá!
Egy kis bónusz a recepthez!
10 finom főzési mód spenóttal
5. Spenót-lencseleves A világosabb oldalon spenótos és lencseleves található.
Ez a tápláló tál finomság lencsét, spenótot, sárgarépát és illatos fűszerkeveréket tartalmaz. Kezdje a zöldségek és a lencse párolásával, majd adjuk hozzá a húslevest és a fűszereket. Pároljuk, amíg a lencse megpuhul, majd keverjük hozzá a friss spenótot. Az eredmény egy kiadós leves, amely gazdag ízű és tele van vitaminokkal. Akár étkezésként, akár nyugtató tálként egy hűvös napon, ez a leves egészséges és kielégítő választás.
7. Tejszínes spenót: fényűző köret
Kényeztető körethez a krémes spenót a megfelelő út. Ehhez a klasszikushoz friss spenót, vaj, tejszín és egy csipetnyi szerecsendió szükséges. A spenótot a vajban megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és a szerecsendiót. Pároljuk, amíg a keverék besűrűsödik, így fényűzően sima köretet kapunk. A tejszínes spenót gyönyörűen párosul különféle főételekkel, egy csipetnyi kifinomultságot adva az ételekhez.
8. Spenót és eper saláta: frissítő élvezet
Frissítő és ínycsiklandó lehetőséghez vegye fontolóra a spenót-eper salátát. Ez az élénk étel friss spenótot, édes epret, lilahagymát, feta sajtot és egy csepp balzsamecet-vinaigrettet egyesít. Keverje össze a hozzávalókat, hogy kirobbanó ízvilágot kapjon. Az eper édessége kiegészíti a földes spenótot, míg a feta sajt csípős ütést ad. Ez a saláta tökéletes választás egy könnyű, egészséges ételhez vagy frissítő köretnek.
9. Spenóttal és sajttal töltött portobello gomba: vegetáriánus élvezet
A vegetáriánus ételek ugyanolyan finomak lehetnek, mint a spenóttal és sajttal töltött portobello gombáknál. Ezeket a tartalmas gombákat pirított spenót, zsemlemorzsa, parmezán sajt és fűszernövények keverékével töltik meg. Addig sütjük, amíg a gomba megpuhul, és a töltelék aranybarnára sül. Az eredmény egy vegetáriánus élvezet, amely tele van zamatos, kielégítő ízekkel.
10. Spenótos és szárított paradicsomos tészta: mediterrán csavar
Ha mediterrán jegyekkel szeretné befejezni spenótos utazásunkat, próbálja ki a spenótos és napon szárított paradicsomos tésztát. Ez az étel a spenótot, a szárított paradicsomot, az olajbogyót és a feta sajtot kombinálja az Ön által választott tésztával. A spenótot megdinszteljük, majd hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, az olajbogyót és a fetát. Dobja össze ezt a keveréket a főtt tésztával, és élvezze a mediterrán ihletésű ízrobbanást. Ez a tésztaétel gyors és ízletes módja annak, hogy megízlelje a mediterrán ízeket anélkül, hogy elhagyná a konyháját.
ÍzVilága receptek
ÍzVilága receptek