Sült birsalma


Sült birsalma


Őszi, téli napok kedvelt csemegéje a sültbirsalma.

Milyen gyümölcs is a birsalma és milyen élettani hatása van?

Látványra, egy igen csúnya gyümölcs, kívül teljesen beborítva aprópihe kis szőrökkel.  Felhasználás előtt ajánlatos direkt erre a célra rendszeresített körömkefével átkefélni vízben, majd többször leöblíteni. Itt a kosárban már mosott állapotban van. Nagyon kemény gyümölcs. A birsalma rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.A birsalma A-, B-, C- és P-vitaminban nagyon gazdag, valamint káliumot, vasat, magnéziumot, cinket is tartalmaz. Rostban is gazdag, így az emésztésnek is jót tesz. A benne található antioxidánsok támogatják az immunrendszer működését.Hogyan használhatjuk fel?

Sokféleképpen, de mivel az állaga nagyon kemény, nehéz feldolgozni.

Én csak sütve szoktam elkészíteni, az előbb említett ok miatt. Tepsire vagy sütőlapra sütőpapírt teszek és a kettévágott almákból eltávolítom a magokat a magházzal együtt, valamint ha sérült valahol az alma, azt kivágom belőle. Belerakom a tepsibe és puhára, kicsit barnásra sütöm, középmeleg sütőben. Sem cukrot, sem sót és semmiféle fűszert nem szoktam a tetejére szórni. "Ala nature!" 

A sütés még egyszerűbb módja, ha a sütőlapra egészben rakjuk az almákat és úgy sütjük puhára. Akkor van készen, amikor a villa könnyen beleszúródik. Hidegen fogyasztjuk.

Ha gyümölcslevest, vagy kompótot készítünk érdemes egy-két birsalmát hozzáfőzni, mert nagyon kellemes ízt ad neki. A birsalma nehezebben fő meg, mint a többi gyümölcs, ezért azt hamarabb kell feltenni főni.

A birsalma befőtt, lekvár és sajt is nagyon finom! Arről majd máskor!

Ajánlom mindenkinek!Tetszett a cikk?

 

 

ÍzVilága receptajánló

További receptek »

 

 

 

 

ÍzVilága receptajánló

További receptek »

 

 

 

Helyi gasztró szolgáltatók

További helyi gasztró szolgáltatók »