Túrós-tejfölös pogácsa
Túrós-tejfölös pogácsa
Mi is az a pogácsa? Mi jut eszünkbe a pogácsa szó hallatán? Erre szinte még a legapróbb gyerek is azonnal azt válaszolná: Egy finom kerek süti. Igen: A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medence, a balkán és a török konyha jellegzetes terméke. Természetesen nagyon szívesen sütjük mi magyar háziasszonyok is. Sokféle pogácsa létezik, hirtelen nehéz is lenne felsorolni őket. Én ma egy túrós-tejfölös pogácsát készítettem.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 1 evőkanál só,
- 25 dkg túró,
- 2 dl tejföl,
- 1 tojás, (+1 a tetejét megkenni)
- 1 csomag élesztő,
- kevés reszelt sajt a tetejére
Elkészítése:
- A lisztet először is átszitáljuk, hogy laza legyen, majd hozzáadjuk a margarint és a sót és összegyúrjuk.
- Amikor már jól összevegyült, hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a tojást és az élesztőt is belemorzsoljuk, majd kiméletesen összekeverjük, jól összegyúrjuk. Kapunk egy szép kis cipónyi tésztát.
- Tálban letakarva, szobahőmérsékleten egy órát hagyjuk kellni.
Majd...
- A tésztát kb. újnyi vastagságúra és kiszaggatjuk tetszés szerinti méretű kerek szaggatóval,
- Majd sütőpapírral bélelt tepsikbe rakjuk,
- Tojássárgájával megkenjük a tetejét és minden darabra egy csipetnyi reszelt sajtot teszünk.
- Én a sajtos mellett sós-köményest is készítettem. Ebből az adag tésztából 3 tepsi megtelt.
- Közben a sütőt 200 fokra felmelegítjük,
- Majd, 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük a pogácsánkat.
Még néhány fotó:
Ez a pogácsa még másnap is omlós és finom lesz!
Jó étvágyat hozá!
ÍzVilága receptek
ÍzVilága receptek